Covi̇d-19 sürecinde iş stresi karşısındaki bireysel ve örgütsel stratejiler
Individual and organizational strategies against work during the covid-19 process
Özet Görüntüleme: 143 / PDF İndirme: 79
DOI:
https://doi.org/10.5281/zenodo.7404806Anahtar Kelimeler:
stres, COVİD-19, bireysel iş stresi, örgütsel iş stresiÖzet
İş yaşamında stres yönetimi, çalışanları onlara zarar veren unsurları ortadan kaldırarak korumanın yanı sıra sağlık ve refahlarını temin eden bir dizi uygulamalar içermektedir. Çalışanların işlerini kaybetme endişesi ve özellikle diğer insanlarla yakın temas gerektiren işlerde görev alanlar için hastalığa yakalanma korkusu, COVİD-19 sürecinde iş stresi olgusunu önemli konulardan biri haline getirmektedir. İş stresini azaltmayı amaçlayan stres yönetimi programlarının hem çalışan sağlığının korunması hem de iş kazaları, işe devamsızlık ve düşük üretkenlik gibi olumsuz davranışsal sonuçların ortadan kaldırılması açısından önemli etkileri bulunmaktadır. Bu anlamda COVİD-19 sürecinde iş stresine karşı bireysel ve örgütsel ölçekte uygulanan stratejilere ihtiyaç duyulmakta ve pandeminin sosyo-ekonomik sonuçları giderilmeye çalışılmaktadır. COVİD-19 sürecinde iş stresini azaltmaya yönelik uygulanan stratejilerden biri de esnek çalışma ve evden çalışma sisteminin getirilmesidir. Bu sistem sayesinde finansal kar elde eden şirketler her ne kadar sistemin başarısından memnun kalsalar da fırsatçılık ve dolandırıcılık gibi sebeplerle ortaya çıkan olumsuzluklar teknolojik açıdan siber güvenliği sağlamaya yönelik altyapının yetersiz olduğunu göstermektedir. Bu anlamda COVİD-19 süreci aynı zamanda uzaktan çalışmaya ilişkin verilerin korunması ve güvenliğinin sağlanması konusunda geliştirilecek stratejilere ışık tutmaktadır.
Referanslar
Aksakallı, G. (2020), “Koronavirüs (Covid-19) Salgını ve Koronafobi Etkisi”, https://www.guvenliweb.org.tr/blogdetay/koronavirus-covid-19-salgini-ve-koronafobi-etkisi (İnt.Erş.Tar. 19.06.2020)
Budak, F. ve Korkmaz, Ş. (2020), COVID-19 “Pandemi Sürecine Yönelik Genel Bir Değerlendirme: Türkiye Örneği”, Sosyal Araştırmalar ve Yönetim Dergisi (SAYOD), (1), 62-79.
Bozkurt, A. (2020), Koronavirüs (COVID-19) “Pandemi Süreci ve Pandemi Sonrası Dünyada Eğitime Yönelik Değerlendirmeler: Yeni Normal ve Yeni Eğitim Paradigması”, AUAd, 6(3), 112-142.
Cartwright, S. & Cooper, C.L. (2002), “An Organisational Stress Screening Tool: The Management Guide”, ASSET, Manchester: RCL.
Lazarus, J. (2000), Stress Relief and Relaxation Techniques.
Michie, S (2002), Causes and Management of Stress at Work, https://oem.bmj.com/content/oemed/59/1/67.full.pdf.
Şirin, H., ve Özkan, S. (2020), “Dünyada ve Türkiye’de COVID-19 Epidemiyolojisi”, Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahisi Dergisi, 6-13.
Terzioğlu, A. (2020), “Covid-19 ve Toplumsal Değişimlerin Gizli Öznesi Olarak Salgınlar”, https://sarkac.org/2020/04/covid-19-ve-toplumsal-degisimlerin-gizli-oznesi-olarak-salginlar/ (İnt.Erş.Tar. 19.06.2020)
Quick, James C. - Quick, Jonathan D. – Nelson, Debra L. – Hurrell, Joseph J. (2006), Preventive Stress Management in Organizations, Washington, DC, US: American Psychological Association.
Warraich, U. Ali - Raheem, A. Rizwan - Nawaz, Ahmad - Imamuddin, Khoso (2014), “Impact of Stress on Job Performance: An Empirical study of the Employees of Private Sector Universities of Karachi, Pakistan”, Research Journal of Management Sciences, Vol: 3 (7), 14-17.
İndir
Yayınlanmış
Nasıl Atıf Yapılır
Sayı
Bölüm
Lisans
Telif Hakkı (c) 2022 International Journal of Educational and Social Sciences
Bu çalışma Creative Commons Attribution 4.0 International License ile lisanslanmıştır.