Nüzhet-i Esrârü'l-Ahyâr Der-Ahbâr-i Sefer-i Sigetvar Eserinin Savaş Konulu Minyatürünün Askerî Teçhizat ve Süsleme Açısından İncelenmesi
Özet Görüntüleme: 124 / PDF İndirme: 47
DOI:
https://doi.org/10.5281/zenodo.11412663Anahtar Kelimeler:
Savaş sahnesi, minyatür, kale kuşatmasıÖzet
El yazması eserlerde bulunan minyatürler, yapıldıkları yüzyıla ait toplumun sosyal ve kültürel, yapısını ve hayat tarzını yansıtması bakımından önemli bilgiler veren tarihi belgelerdir. Padişahların zaferlerini ve seferlerini günlük hayatta önem arz eden sahnelerin görsel bir iz düşümü olan minyatürler sanat değerinin yanı sıra geçmişe ait önemli bilgiler sunar.
Nüzhet-i Esrârü'l-Ahyâr Der-Ahbâr-ı Sefer-i Sigetvar eseri; Kanuni Sultan Süleyman'ın Sigetvar seferini konu alır, (H.974/M:1566) yılında hazırlanmıştır. Sefere Kanuni ‘nin sır kâtibi olarak bizzat katılan Feridun Ahmed Paşa'nın bu savaş sırasındaki gözlemlerini, Kanuni'nin sefer sırasında ölümünü, II. Selim’in tahta çıkışını ve saltanatının ilk yıllarını anlatan bir çalışmadır. Bahsi geçen eser, Topkapı Sarayı Müzesi Kütüphanesi H.1392’de kayıtlıdır. Nakkaş Osman’ın minyatürlerini yaptığı düşünülen eserde, yirmi adet tasvir yer alır. Bu makalede çözümlemesi yapılacak olan savaş tasvirli minyatür, El yazmasında bulunan varak 40b de ki savaş sahneleridir. Üçüncü kalenin düşmesi konu alınmıştır. Bir Osmanlı kale kuşatmasının genel görünümü, Fetih’i gerçekleştiren asker figürleri ve görevleri kullanılan silahlar ve askerî giyim kuşam açısından dan değerlendirilecektir. Geçmişte ecdadımızın kullandığı savaş envanterini belgelemek gelecek nesillere aktarmak bizi bu makaleyi hazırlamaya yöneltmiştir.
Referanslar
Bey, F. A. (2012). Nüzhet i Esrârü’l Ahyâr Der Ahbâr ı Sefer i Sigetvar: Sultan Süleyman’ın Son Seferi (Transkripsiyonlu metin ve tıpkıbasım), haz. H. Ahmet Arslantürk, Günhan Börekçi, red. Abdülkadir Özcan, Zeytinburnu Belediyesi Kültür Yayınları, İstanbul
Çoruhlu, T. (1993). Osmanlı Tüfek, Tabanca ve Techizatları: Askerı̂ Müzeden Örneklerle. Genelkurmay Basımevi, Ankara
Erkmen, S. E. (2019). Klasik Dönem Osmanlı Kara Kuvvetleri (Silahları ve Teçhizatları). (Doktora Tezi) Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Tarih Anabilim Dalı, Ankara
Ersoy, S. A. (2006). Osmanlı minyatür tekniği, Ankara
Gézadávıd. (2009). "Sigetvar", TDV İslâm Ansiklopedisi, https://islamansiklopedisi.org.tr/sigetvar (28.05.2024).
Halaçoğlu A. (1998). "HUMBARACI", TDV İslâm Ansiklopedisi, https://islamansiklopedisi.org.tr/humbaraci#1 (29.05.2024).
Özcan, A. (1994). Eyyubî Efendi Kānûnnâmesi: Tahlil ve Metin. Eren Yayıncılık, İstanbul
Parladır, Ş. (2007). Sigetvar Seferi Tarihi ve Nakkaş Osman. Sanat Tarihi Dergisi, 16(1), 67-108.
Şevket, M. (1983). Osmanlı Askeri Teşkilatı ve Kıyafeti: Osmanlı Ordusunun Kuruluşundan 1908 Yılına Kadar, ed. N. Türsan and S. Türsan (Ankara: Kara Kuvvetleri Komutanlığı, 1983), 88.
Tamcam, Ş. (2005). Topkapı Sarayı Müzesi Kütüphanesi’nde Bulunan H. 1339 No. lu Siget var Seferi Tarihi’nin Tasvirleri. (Yüksek Lisans Tezi), Ege Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İzmir.
Toraman, B. (2018). Kanûnî’nin Son Seferini Konu Alan Bazı Tasvirlerdeki Sembolik Dil Üzerine/A Study on the Symb. Osmanlı Araştırmaları, 52(52), 1-40.
İndir
Yayınlanmış
Nasıl Atıf Yapılır
Sayı
Bölüm
Lisans
Telif Hakkı (c) 2024 International Journal of Educational and Social Sciences
Bu çalışma Creative Commons Attribution 4.0 International License ile lisanslanmıştır.